SD: Våga fråga & Fact is king

Det är bra att AB granskar SD. Det går åt. Kommentarerna till artiklarna vittnar om djup upprördhet i deras led, som om inte alla andra partiers historia såväl som medlemmar granskas kontinuerligt. Det har gnällts mycket på medias ointresse, men nu när det skrivs är det inte heller bra, anser många.

Tyngdpunkten på vad partiets representanter sagt är helt rätt. Historiegranskningen är visst också relevant, men jag skulle vilja se mer av intervjuer, och då inte bara av JÅ utan även av partiets andra representanter.

Det finns nämligen ganska många frågor där partiets representanter velar runt, och det kommer de undan med tack vare medias utfrysning.

Ett sådant är HBT-rättigheter, där bland andra partisekreterare Björn Söder givit uttryck för åsikter som betydligt ligger närmare amerikansk ultrahöger än 98% av svenska folkets.

Jag är också synnerligen förundrad över att ingen seriös skribent vad jag sett kommenterat SDs krav på minskad anhöriginvandring. Idag får enbart minderåriga barn och äkta makar komma till Sverige på detta sätt, och den största delen, 71%, av anhöriginvandrarna består av svenskar som skaffar sig icke-svenska partners. Flyktingars anhöriginvandring är bara 27%, se Migrationsinfo.

Detta enorma hot som SD målar upp handlar alltså om ca 10,000 personer om året, dvs en promille av vår befolkning.

Ändå florerar en vitt spridd uppfattning om för varje flykting som kommit hit får hela dennes släkt bestående av fastrar, kusiner och mormödrar komma hit, och våra skattepengar ska betala deras pension. På egna siter sprids dessa påståenden vilt, och enligt principen höna-av-fjäder förstoras siffrorna varje gång, eftersom SDs sympatisörer ganska sällan hört talas om begrepp som “kritisk källgranskning”.

Ingen säger emot.

Varför?

Det går inte att tiga ihjäl dem, som jag skrivit många gånger förut. Det går heller inte att mobba ut dem genom att till exempel skriva “rösta inte på SD” på löpsedlar med stora bokstäver på valdagen.

Vägen mot ett icke främlingsfientligt Sverige går genom att peta hål på hatbubblorna och fylla dem med fakta.

AB, SvD, SvD