Faderskapsdiskriminering

SvD skriver om en man vars sambo tragiskt fick en stroke innan de hann skriva faderskapspappren, och nu måste de vänta på ett DNA-test innan han kan räknas som far. Fruktansvärt, och fadern har min fulla sympati.

Men bloggvärlden har nu fått helt spel och tycker det är oerhört fel att man ska behöva erkänna faderskap. Det “diskriminerar” fadern.

Jaha. Vad ska vi ha istället då? Ska man kunna surfa till en hemsida och klicka i “far till Victorias barn”-rutan?

Jag är helt ense med att enklare rutiner vore på sin plats, till exempel att man får möjlighet att skriva på redan på BB eller kanske ännu tidigare, som på MVC, men inte sjutton kan vi ha ett samhälle där något annat än bådas medgivande behövs för faderskapstilldelning utan DNA.

Sedan finns en stor grupp människor som nu tycker det ska vara DNA-test för alla faderskap. Varför? Möjligheten för den osäkre finns redan idag – man kan till och med lösa detta i smyg utan att mamman vet om för ett par tusenlappar – men att samla in DNA-prov från män som inte egentligen vill det är ju oerhört integritetskränkande.

Det enda jag håller med om i debatten är att den regel som säger att båda föräldrarna automatiskt har gemensam vårdnad om man är gifta men inte annars inte är särskilt tvåtusental.

Advertisements