Monas bästa bästis

Maria är rasande arg på Alliansen.

Det har hon varit länge. Hon och Maud har haft rena cat fights i sofforna, och hon tycker uppenbarligen att Reinfeldt är en hemsk människa. Kriget mot Alliansen är som kriget mot riddar Kato – Det Goda mot Det Onda.

Detta leder till de mest märkliga uttalanden – eller vad sägs om “Reinfeldt har inte ringt mig på fyra år, så varför skulle han ringa nu?”. Som om det var någon date-förfrågan hon fått. Sedan kommer konstiga anklagelser om att han inte ska “lägga ansvaret på ett parti”.

Därtill kommer långa haranger om hur han gjorde fel när han sa att han skulle regera vidare, istället för att säga att han kanske skulle regera vidare, vilket skulle ha varit mer korrekt, och eftersom han utelämnat “kanske” hade han diskvalificerat sig för MP-stöd. Och så nickar hon bestämt som att “det fattar du ju själv”. KG fattar uppenbarligen inte, för han ser helt handfallen ut inför denna logik.

Långa känsloutbrott som börjar med “Jag tycker”, och sedan reaktioner på hur saker gått till istället för fokus på vad som behöver göras kännetecknar hela intevjun.

Hon verkar fullständigt ha missat den fantastiska förhandlingssits hon sitter i. Per Gahrton, som jag fikade med en gång på 80-talet och som är en mycket trevlig prick, hade gråtit lyckotårar över att vara i den ställning hon och Peter är i idag. Hans Miljöparti såg till sakfrågorna, och valde det bästa hos höger och vänster istället för att se på varifrån förslagen kom.

Jag ser henne stå och nästan frusta av ilska, och det slår mig att hon är ingen professionell politiker, med sikte på att driva sitt partis linje. Hon är personlig.

Hon är Monas kompis i vått och torrt – minns bara allt kramande efter debatterna här på slutet – och hon är Mauds och Fredriks ovän, och hon är lojal mot de banden. Hon tänker minsann inte prata med dumma Fredrik och Maud om inte Mona också får vara med och leka. Ska det bjudas till kalas ska alla få komma och det gäller faktiskt även Lasse, annars är det mobbing.  

Med sådana fiender behöver Jimmie Åkesson inga vänner.

Tillägg 21 Sept: Som sagt.

AB, SvD, SvD, DN, DN, SvD, SvD, Exp, Exp, Exp, SvD