Sverige framför makten

Jag brukar inte kommentera opinionsundersökningar, men kan inte låta bli denna gång.

Jag är helt övertygad om att det senaste totala raset för S, V och MP beror på en och endast en sak, nämligen den totala oviljan att “hjälpa till” om SD får en vågmästarroll och de blir minst, genom att förhandla i sakfrågor och lägga ner rösterna vid regeringsbildning.

Blåsossar med ansvarskänsla vill inte ha parlamentariskt kaos. De vill ha en regering som funkar hellre än Vilda Västern.

När Mona, Peter, Maria och Lasse argt står där och säger “ni får inte regera i minoritet, men vi tänker stjälpa er regering så mycket vi kan” istället för “får vi det läget kommer vi att ta vårt ansvar så att Sverige kan regeras” och sedan dessutom surrar om nyval, som inte gör någon människa glad, puttar de alla utom de djupaste idealisterna över staketet.

Man kanske inte gillar utförsäkringarna, och man kanske tycker skattesänkningar kommer efter ersättningar till arbetslösa och sjuka och allt det där Mona pratar om, men man vill inte ha ett Ny Demokrati-kaos, där räntorna stiger, börsen faller och svensk ekonomi urholkas.

Att vara ansvarsfull handlar om att sätta Sveriges väl före sin egen vilja att till varje pris komma till makten.

DN, SvD, SvD, AB, AB, Exp, AB, SvD, SvD